Napęchniałe

image_pdfimage_print

Ta przekąska jest smakiem z dzieciństwa. Gdy z obiadu zostawały ziemniaki a w lodówce były drożdże to można było zajadać się napęchniałymi.

SKŁADNIKI:

  • ugotowane ziemniaki ok. 3 szklanek – mniej więcej 300g
  • 2 szklanki mąki
  • drożdże 1/3 kostki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki wody
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Drożdże posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę i posypujemy mąką. Trochę mieszamy. Dodajemy drożdże, wodę i zagniatamy jak na pierogi. Formujemy kulę i odstawiamy żeby ciasto troszkę urosło (na około 15 min). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm  i wycinamy dowolne kształty. Dajemy placuszkom chwilę, żeby podrosły (ok. 5 min) i smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.