Ogórki małosolne

image_pdfimage_print

Każdy ma swój przepis na ogórki kiszone, konserwowe, małosolne. Ja podzielę się swoimi przepisami. Te ogórki małosolne robione są u mnie odkąd pamiętam (a trochę już żyję 😉 ) Są chrupiące, słodko-słone, dla mnie lepszych nie ma. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • ogórki – ile słoik pomieści
  • koper – kilka koszyczków
  • czosnek – 3 -4 główki
  • liście chrzanu – 3-4
  • piętka czerstwego chleba

Zalewa:

Zalewę przygotowujemy w proporcji 1 łyżka soli, 1łyżka cukru na litr wody.

WYKONANIE:

Na duży słój ok. 4-5 litrów.

Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Na dno słoja wkładamy piętkę czerstwego chleba owiniętą w liść chrzanu. Wkładamy przeciętą główkę czosnku, liść chrzanu i koper. Układamy ogórki. Na górę wkładamy pozostały czosnek, koper i chrzan. Wszystko zalewamy zalewą. Zalewy przygotowujemy tyle, żeby zakryła ogórki ( w proporcji 1łyżka soli, 1 łyżka cukru na litr wody). Ogórki odstawiamy w ciemne miejsce na dwa dni (ja pod stołem stawiam).

SMACZNEGO 🙂