Pączki

image_pdfimage_print

 

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 100-150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 5-6 łyżek oleju lub 100 g masła – margaryny
  • cukier waniliowy
  • 40 ml spirytusu (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki soli
  • skórka z wyparzonej cytryny
  • konfitura z dzikiej róży, marmolada, wiśnie, czekolada itp…
  • olej do smażenia (1 l)

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Dodajemy pół szklanki podgrzanego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka łączymy z żółtkami i jajkiem oraz z resztą cukru i cukru waniliowego i trochę roztrzepujemy. Do miski wysypać mąkę i sól i skórkę z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko z jajkami i cukrami. Wyrabiamy i pod koniec wyrabiania dodajemy olej lub roztopione masło – margarynę i opcjonalnie spirytus. Wyrabiamy dokładnie ciasto aż będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu odrywamy kawałki ciasta, robimy placuszek i nadziewamy. Łączymy brzegi i formujemy kule. Odkładamy na oprószaną mąką stolnicę i czekamy aż urosną. Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Usmażone wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie dekorujemy wg uznania.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.