Pasta z awokado, suszonych pomidorów i ogórka

image_pdfimage_print

Pasta z awokado znakomicie sprawdza się jako dodatek do kanapek i jako dip do krakersów. O ile samo awokado mi średnio smakuje, to w połączeniu z różnymi dodatkami jest wspaniałe. To dzięki mojej dietetyczne Dobry Dietetyk Arleta Mazurek polubiłam awokado 🙂 .  Proste, szybkie i smaczne a do tego można kombinować z awokado na różne sposoby. Zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • awokado – 1 dojrzała sztuka
  • kilka suszonych pomidorów
  • ogórek zielony – kawałek ok. 6 cm
  • szczypiorek – kilka sztuk
  • 2-3 łyżki oleju ziołami z pomidorów
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Wydrążamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Rozgniatamy je widelcem. Pomidory i szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do awokado. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy olej z ziołami i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z chlebem lub jako dip do krakerów 🙂

 

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.