Paszteciki z grzybami

image_pdfimage_print

Paszteciki z grzybami to idealny dodatek do czerwonego wigilijnego barszczu, ale nie tylko. Robię je w ciągu roku, gdy mam na nie ochotę.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży
  • 3 jajka (plus jedno do smarowania)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 70g stopionego masła
  • mak, sezam

Składniki na farsz:

  • suszone grzyby (ok. 60g – trzy paczuszki, ja używam własnych suszonych grzybów)
  • jedna cebula
  • sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, jajka i resztę mleka.

Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy połączą już się nam składniki, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dopóki ciasto nie będzie nam odchodzić od dłoni.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Przygotowanie farszu:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Nasiąknięte grzybki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut.

Odgotowane grzybki drobno siekamy lub przekręcamy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażmy na oleju.

Do podsmażonej cebulki dodajemy posiekane grzybki i podsmażmy wszystko.

Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy ciasto nam wyrośnie, wykładamy połowę na oprószoną mąką stolicę i formujemy prostokąt. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko.

Wykładamy połowę farszu i rozsmarowujemy. Górną krawędź ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Zwijamy ciasto w roladę.

Roladę kroimy w paszteciki o dowolnej wielkości. Można kroić ostrym nożem lub zwykła nitką. Krojenie nitką zapewni nam piękny kształt. Gotowe paszteciki układamy ma blachę i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Potem smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, sezamem lub jak ktoś chce to kminkiem, czarnuszką. Wybór dowolny.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 180oC.

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.