Pasztet z cukinii

image_pdfimage_print

Gdy sezon na cukinię jest w pełni i mamy nadmiar tego warzywa, że już nie wiemy co z nim robić, to zróbmy pasztet z cukinii. Jest on cudownym daniem, cudowną przekąską, która zaspokoi podniebienia fanów tego warzywa a do tego jest sycący 🙂

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g bułki tartej
  • 6 jajek
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, kurkuma, ostra papryczka
  • suszone pomidory (do części pasztetu)

Wykonanie:

Cukinię myjemy i ucieramy na tarce na grubych oczkach. Nie obieram jej ze skórki. Marchewkę myjemy, obieramy i ucieramy na grubych oczkach cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, żeby cukinia puściła sok.

W tym czasie na oleju podsmażamy cebulkę i czosnek. 

Dodajemy marchewkę i dusimy na wolnym ogniu 10 minut.

Z cukinii dokładnie odciskamy sok.

Dodajemy jajka, przyprawy, bułkę tartą, pietruszkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem i marchewką.

Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Do części pasztetu dodaję suszone pomidory.

Tak przygotowaną masę pasztetową przekładamy do foremek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC przez godzinę.

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.