Pieczona owsianka z malinami

image_pdfimage_print

Owsianka nie musi być nudna i taka jak w dzieciństwie – po prostu ugotowana na mleku z cukrem i tyle. Owsianka to cudowna propozycja nie tylko na śniadanie, ale i na kolację czy nawet deser 🙂 Po owsiance od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek jest się sytym na długo. Nawet moje dzieci chętnie pochłaniały owsiankę bo była słodka i przede wszystkim smaczna. Zapraszam i smacznego 🙂 Ta propozycja na stałe u mnie zagości 🙂

SKŁADNIKI na jedną porcję:

  • maliny – 1/2 szklanki (świeże lub mrożone)
  • miód – 1 łyżeczka
  • płatki owsiane – 4 łyżki
  • mleko – 3/4 szklanki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Płatki owsiane wsypujemy do salaterki i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Maliny układamy w małym naczyniu do pieczenia lub do szklanki żaroodpornej. Posypujemy je płatkami z cynamonem i pdp. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego miód. Zalewamy maliny  płatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1700C ok. 20 min. Gotową owsiankę możemy posypać płatkami migdałów (ze względu na alergię u córki unikam ich, ale tak jest w oryginalnym przepisie) lub udekorować świeżymi owocami.

SMACZNEGO 🙂