Ciasteczka, torciki, słodkości

Pieczone pączki

image_pdfimage_print

Pieczone pączki to odchudzona i zdrowsza wersja tradycyjnych pączków, które pochłaniamy w Tłusty Czwartek. Tak naprawdę są to pyszne pieczone bułeczki. Nadziewamy je jak zwykłe pączki, tylko że nie smażymy ich w głębokim tłuszczu a pieczemy w piekarniku. Znikają równie szybko co tradycyjne pączki i smakują rewelacyjne. Jeśli nie chcemy zapychać się pączkami ze smażonego tłuszczu, to te będą IDEALNE 🙂

Składniki:

  • mąka 600g
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150g cukru
  • pół kostki drożdży (50g)
  • szklanka mleka (200ml)
  • 100g stopionego masła
  • jajko do smarowania
  • do nadzienia dżem, czekolada, konfitura z dzikiej róży
  • lukier

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do podgrzanego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżkami cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Resztę cukru ubijamy z jajkami chwilkę mikserem.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka z cukrem.

Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki już się nam połączą, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od dłoni.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy placek grubości ok 1 cm. Szklanką lub kubkiem o średnicy ok 8 cm wycinamy okręgi.

Na środek każdego nakładamy ulubione nadzienie i zaklejamy formując kulkę.

Pączki układamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. W tm czasie nagrzewamy piekarnik do 1800 C. Wyrośnięte pączki smarujemy jajkiem i pieczemy w 1800C przez 20 min (aż się zrumienią) funkcja góra/dół.

Gdy pączki się pieką, przygotowujemy najprostszy w świecie lukier.

Składniki:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub wody, mleka, białko – wyparzonego jajka)

Wykonanie:

Do cukru wlewamy sok i dokładnie mieszamy. Jeśli uznamy, że lukier jest za gęsty to dodajemy soku a jeśli uznamy, że za rzadki to dodajemy cukru. Kwestia naszego gustu.

Gotowe przestudzone pączki lukrujemy i dekorujemy.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *