Piernik z cukinią – wersja 2

image_pdfimage_print

Sezon na cukinię zaczyna się i przetwarzanie cukinii na różne sposoby zaczyna się. Na słodko, słono, obiadowo, deserowo 😉 u mnie dzisiaj na słodko Piernik z cukinią.  Cudowne ciastko, ten kto je jadł nie wierzył, że to cukinią ciasto było. Żadnej filozofii do zrobienia ciastka tego nie trzeba. Po prostu wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Prawda, że proste? Zapraszam. Tu znajdziecie przepis na piernik z cukinią w wersji tradycyjnej 🙂

SKŁADNIKI: na wersję z mąką orkiszową:

  • 1,5 szklanki utartej cukinii (bez skórki, kolor nie ma znaczenia)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki sody (można dać proszek do pieczenia zamiast sody)
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier z wanilią
  • 2 łyżeczki kakao

WYKONANIE:

Cukinię obieramy i ucieramy na grubych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Możemy zrobić to mikserem.

Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy ok. 1godz. w temp 1800C (do suchego patyczka).

Gotowe wystudzone ciasto możemy polać polewą lub drugą polewą na oleju kokosowym.

SMACZNEGO 🙂