Piernik z miodem

image_pdfimage_print

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia, dla wszystkich spóźnialskich przyda się przepis na piernik, który nie musi dojrzewać, robi się go szybko i jeszcze szybciej zjada się go  😋😁. Jest wilgotny, mięciutki smakuje wybornie. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18% lub 12%)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 120g miodu
  • 3 łyżki dżemu (najlepiej powidła śliwkowe lub czarna porzeczka)
  • 1 czubata łyżeczka sody

WYKONANIE:

Margarynę i miód rozpuszczamy w garnuszku. Jajka, przyprawę do piernika i cukier bijamy chwilę razem. Dolewamy przestudzoną margarynę z miodem a następnie dajemy mąkę wymieszaną z sodą, śmietanę oraz dżem. Ciasto przelewamy do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem (wymiary mojej blaszki: dno 21cm/8cm; góra 25,5cm/12,5cm) lub do jednej większej blaszki. Pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Gotowe, przestudzone ciasto możemy polać polewą i udekorować wg uznania.

 

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.