Pierogi z soczewicą

image_pdfimage_print

Pierogi. Wydawałoby się, że danie bardzo proste w przygotowaniu a dla wielu osób sprawia wiele trudności. Ja uwielbiam lepić pierogi a moja rodzinka (i nie tylko) uwielbia je pochłaniać. Można je robić z przeróżnymi farszami. Dla mnie sekretem udanych pierogów jest odpowiednio zrobione ciasto. Każda kucharka, każdy kucharz ma swój własny, najlepszy sposób przygotowywania go. Ja też taki mam i stosuję go do wszystkich pierogów jakie robię 😉 Mało składników, które zawsze są w domu. Nie używam do ciasta jajek (to nie makaron), oleju, masła ani soli. Solę wodę i farsz jest doprawiany. Tu zaprezentuję pierogi z czerwoną soczewicą, którą baaardzo lubię ja i moja rodzina.

SKŁADNIKI CIASTO:

  • mąka pszenna – 700g
  • woda – 200ml (+ ewentualnie 50ml)
  • mleko – 150ml
  • szczypta kurkumy

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • opakowanie soczewicy – ok. 400g
  • duża cebula
  • olej – 4 łyżki
  • otręby pszenne lub żytnie – 4 łyżki
  • pieprz ziołowy – ok. pół łyżeczki
  • sól do smaku

WYKONANIE:

Mąkę wsypuję do miski. Wodę z mlekiem i szczyptą kurkumy podgrzewam i wlewam do mąki. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. W razie potrzeby dolewam troszkę wody.

Soczewicę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę drobno siekam i podsmażam na złoty kolor na oleju. Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulkę odsączoną z oleju, otręby, pieprz ziołowy i sól do smaku i mieszam wszystko. Ciasto dzielę na kilka części. Rozwałkowuję na  grubość ok. 2 mm (podsypuję mąką w razie potrzeby) i wycinam okręgi szklanką (po nutelii). Na środek kładę łyżeczką farsz i sklejam pierożka. W dużym garnku zagotowuję wodę z łyżką soli i dwiema łyżkami oleju. Na gotującą się wodę rzucam 20 pierogów i delikatnie mieszam od spodu. Jak wypłyną, gotuję je ok minuty i wyjmuję. I tak do wyrobienia i ugotowania wszystkich pierogów. Z podanej porcji ciasta wychodzi mi ok. 100 pierogów, ale z samą soczewicą około 60. Reszta była z wiśniami :).

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.