Placki wielowarzywne z sosem czosnkowym

image_pdfimage_print

Placki wielowarzywne są wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich dzieci, które nie przepadają za warzywami. Wersji takich placków jest całe mnóstwo. Ja świetny przepis na takie placuszki dostałam od mojej dietetyczki Dobry Dietetyk Arleta Mazurek .  Placuszki te są smaczne, pożywne, łatwe i sycące a sos czosnkowy doskonale się z nimi komponuje.

Składniki:

  • seler 200g
  • marchewka 100g
  • ziemniaki 200g
  • jajko – 1szt
  • mąka 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Warzywa myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ja dodatkowo blenduję warzywa.

Gotową mieszankę warzyw nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Sos czosnkowy:

  • czosnek (w zależności od upodobania kilka ząbków)
  • jogurt naturalny – 200ml
  • zioła włoskie

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą lub czosnek ścieramy do jogurtu i dodajemy przyprawę.

Gotowe placki podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.