Polędwiczki z kurczaka z limonką i kolendrą

image_pdfimage_print

Tym razem do przygotowania obiadu użyłam samych polędwiczek z piersi z kurczaka ( to ta odstająca część od wewnętrznej strony 😉 ). Nigdy jako oddzielne danie nie przygotowywałam ich a okazuje się, że  Dobry Dietetyk Arleta Mazurek ma na nie świetny i prosty przepis 🙂 zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • polędwiczki z kurczaka – 200g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • świeża kolendra – 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • chili w proszku lub suszone – 1i 1/2łyżeczki
  • sok z połówki limonki
  • ryż brązowy

WYKONANIE:

Polędwiczki wycinamy fileta i przekładamy do naczynia. Dodajemy sok z limonki, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Gdy mięso stoi w lodówce gotujemy ryż ( teraz bo zajmie nam to ok 30 min). Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na oliwie z oliwek.

Tak przygotowane polędwiczki podajemy z ryżem i ulubioną surówką/sałatką. U mnie akurat są to pomidorki z czerwoną cebulką.

Smacznego 🙂