Puszyste omleciki z musem malinowym

image_pdfimage_print

O taką kolację moje dzieci proszą mnie praktycznie codziennie „mamo a zrobisz te placuszki?”. Dziękuję Ci Dobry Dietetyk Arleta Mazurek Arleta Mazurek za tak wspaniałe przepisy. Puszyste omleciki, banany, mus malinowy, jagody, sorbet brzoskwiniowy i truskawkowy 😋 palce lizać . A najlepsze jest to, że nie ma tu cukru

Składniki:

  • jajko
  • mąka pszenna z witaminami 40g – 4 łyżeczki (lub orkiszowa a jak takich nie mamy to zwykła pszenna też się nada)
  • mleko 1/3 szklanki (lub woda)
  • maliny 150g (mrożone lub świeże – mogą być również truskawki)
  • banany – 1 sztuka
  • brzoskwinie
  • jagody (mrożone lub świeże) 

Wykonanie:

Rozbijamy jajko, do jednej miseczki białko a do drugiej żółtko. Do żółtka dodajemy mąkę i mleko i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową, ceramiczną – taką, która nie wymaga użycia tłuszczu). Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto w całości lub robimy małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Mus malinowy (truskawkowy): owoce wrzucamy do garnuszka i rozsmażamy, aż zrobią się ciapkowate. Przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek.

Banana kroimy w plasterki i przystępujemy do składania placuszków. Na talerzyku kładziemy placuszka na nim kilka plasterków pokrojonego banana, znowu placuszek, banany i placuszek. Z wierzchu polewamy wszystko musem malinowym (lub truskawkowym) i posypujemy jagodami. Dokładamy kulki sorbetu brzoskwiniowego i truskawkowego.

Smacznego 🙂

Dobre rady: Jak zrobić sorbet? Nic prostszego. Zamrożone truskawki miksujemy, podobnie robimy z brzoskwiniami. Tutaj użyłam brzoskwiń z puszki. Zamroziłam je i potem zmiksowałam. Nakładałam kulki łyżeczką do drążenia owoców.

Ten przepis, to porcja na jedną osobę. Na siebie, męża i trójkę moich dzieci robię z 4-5 jajek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.