Racuchy

image_pdfimage_print

Uwielbiam robić i jeść racuchy. Są cudownym rozwiązaniem na śniadanie, obiad lub kolację. Można robić je z owocami lub bez niczego. Smakują i wyglądają obłędnie. Są puszyste, pięknie wyrośnięte, proste w przyrządzeniu, radość z jedzenia mają i ci mali i ci duzi 🙂 można pięknie udekorować je i sprawić, że ucieszą najpierw czyjeś oko a potem podniebienie 🤤 😋 Zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50g drożdży
  • 50g masła (roztapiamy je)

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu i podgrzania mleka. Do garnuszka dajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Do reszty mleka wbijamy jajka, dodajemy łyżkę cukru i ubijamy. Łączymy z mąką, dodajemy wyrośnięte drożdże i ubijamy. Na koniec wlewamy roztopione, ciepłe masło i ubijamy dokładnie. Ciasto odstawimy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni naleśnikowej. Ciasto najlepiej nakładać dużą łyżką. Smażymy na małym ogniu, żeby nam się nie popaliły tylko ładnie zrumieniły i usmażyły w środku. Gotowe racuchy możemy posypać tylko cukrem pudrem lub udekorować tak jak chcemy albo tak jak u mnie 😉

SMACZNEGO 🙂