Przekąski

Roladki naleśnikowe z szynką

image_pdfimage_print

Przed imprezami każdy z nas chce ze wszystkim zdążyć więc dobrze jest przygotować jakieś szybkie przekąski. Moja propozycja to Roladki naleśnikowe z szynką. Łatwo, szybko i smacznie 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • woda – 500ml
  • mąka – ok. 300g
  • jedno jajko
  • 2 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • serek śmietankowy – 200g
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka plastrów szynki
  • kapusta pekińska lub sałata
  • ogórek
  • cebula

WYKONANIE: 

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do wody wbijamy jajko i dosypujemy mąkę aż uzyskamy konsystencję ciasta naleśnikowego. 300g mąki powinno wystarczyć. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy najlepiej na patelni naleśnikowej.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do serka i mieszamy. Ogórka obieramy i kroimy w długie paski a obraną cebulę w półplasterki.  Ostudzonego naleśnika smarujemy serkiem.

Na serek układamy kapustę lub sałatę, szynkę, ogórka oraz cebulę.

Wszystko zwijamy i chowamy do lodówki na jakieś 20 min.

Kroimy w plasterki i układamy na talerzu.

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *