Ryba pieczona z warzywami

image_pdfimage_print

Lubię ryby, nie wszystkie, ale lubię. Nie zawsze uda mi się dostać świeżą rybę i czasem posiłkuję się mrożoną. Tym razem padło na mirunę – piękny filet mi się trafił. Przepis jest mocno inspirowany przepisem od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek jednak do oryginalnego przepisu dodałam kilka warzyw 🙂 zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • filet z ryby (najlepiej surowy – u mnie jednak jest to mrożona miruna) – 400g
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła włoskie
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • papryka, marchewka, cukinia – po 200g
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • brokuł surowy
  • jogurt naturalny 3/4 szklanki

WYKONANIE:

Rybę płuczemy i osuszamy. W przypadku miruny zawsze zdejmuję skórę z łuską. Rybę układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy musztardą.

Marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach, cukinię i cebulę kroimy w półplasterki a paprykę w paseczki. Dodajemy warzywa do ryby. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami włoskimi.

Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 40min w 1800C. W razie potrzeby możemy podlać kilkoma łyżkami wody.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Brokuła wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy dosłownie kilka minut (ok. 5), tak aby brokuł pozostał chrupiący.

Jogurt blenduję z czosnkiem i ziołami włoskimi.

Rybę przekrawamy na pół i wraz z warzywami wykładamy na talerz. Podajemy z brązowym ryżem i brokułem polanym sosem jogurtowo-czosnkowym.

SMACZNEGO 🙂