Serowe obwarzanki

Serowe obwarzanki to świetna alternatywa dla tradycyjnych obwarzanków drożdżowych. Jeśli nie mamy czasu na tradycyjne gdzie ciasto musi rosnąć, to wykonajmy błyskawiczne obwarzanki na sodzie z serkami homogenizowanymi. Robimy je w 30 min. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • mąka – 350g
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 140g)
  • łyżeczka sody
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawamy okręgi a a kieliszkiem dziurki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej (ok. 2 cm. wysokości naczynia). Wkładamy obwarzanki i smażymy na złoty kolor. Wkładamy na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Najlepsze są na świeżo – dłużej i tak nie poleżą 😂😂.

SMACZNEGO 🙂