Skwarczaki – ciastka maszynkowe

image_pdfimage_print

Ciastka ze skwarkami. Czy to możliwe? Tak to możliwe i do tego są bardzo smaczne. Kto nie wie, że w składzie są mielone skwarki, ten nie chce w to uwierzyć. Przepis prosty, szybki, smaczny, cieszy dzieci i dorosłych 🙂 Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 250g zmielonych skwarek
  • 500g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka można zamrozić lub zrobić bezę Tort bezowy )
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • woda (ok. 50ml)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masłem i skwarkami. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Ciastka wyciskamy przez maszynkę do ciastek maszynkowych i układamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego do 1900 piekarnika i pieczemy 10 minut funkcja góra/dół.

Gotowe ciastka dekorujemy wg własnego uznania: cukrem pudrem, czekoladą i wiórkami, lukrem…

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.