Spaghetti bolognese

image_pdfimage_print

Spaghetti bolognese – klasyczne włoskie danie przygotowywane z różnego rodzaju mięs i świeżych pomidorów. W okresie zimowo-wiosennym trudno o aromatyczne, pachnące, pełne słońca pomidory więc sięgamy do pomidorów w puszcze lub po domowe przeciery pomidorowe. Zaletą tego dania jest jego prostota i szybkość wykonania 🙂  Przepis, który prezentuje, przepis pochodzi od Dobry Dietetyk Arleta Mazurek.

Wiem, że jest smacznie i zdrowo 🙂

Składniki:

  • jedna cebula
  • czosnek (1-4 ząbków – zależy kto ile lubi)
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek
  • pomidory krojone 500g (z kartonika lub puszki – w lecie świeże pomidory)
  • bazylia
  • papryka słodka
  • sól
  • mięso mielone (wołowe, wieprzowe, mieszane) 150g

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy pomidory (ja pomidory dodatkowo blenduję), czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię i ocet balsamiczny.

Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok 15 minut.  W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Do gotowego sosu wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Przykrywamy na chwilę, żeby makaron przeszedł sosem.

SMACZNEGO 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.