Spaghetti carbonara

image_pdfimage_print

Czy kuchnia włoska w domowym wykonaniu może być prosta? Ależ oczywiście 🙂  Spaghetti carbonara to szybkie i proste w przygotowaniu danie a do tego smaczne. Proste składniki dostępne w każdym praktycznie sklepie sprawiają, że danie to można wykonać zawsze.

Składniki:

  • makaron spaghetti – 500g
  • serek mascarpone – 500g
  • wędzony boczek – 300g
  • ser grana padano lub parmezan – ok. 50g
  • jajka – 3 całe i dwa żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy bez tłuszczy na skwareczki. Tłuszcz z boczku sam się wytopi, dlatego nic nie dodaję.

Do miski wbijamy trzy całe jajka i dwa żółtka. Chwilę ubijamy i dodajemy po łyżce mascarpone.

Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolicie gładka.

Dodajemy utarty ser, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

Na wysmażony boczek dajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Wszystko trzymamy na wolnym ogniu. Następnie wlewamy masę jajeczno-serową i szybko mieszamy.

Zestawiamy z ognia, żeby się nam masa jajeczno-serowa nie zważyła. Nakładamy i dekorujemy szczypiorkiem i serem grana padano lub parmezanem.

Smacznego 🙂

Moje rady: ponieważ całe danie z jajkami smaży się bardzo krótko, jajka najlepiej jest sparzyć. Jeśli będziemy smażyć za długo, to masa się zważy i będzie wyglądać jak makaron z twarogiem 😉

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.