Surówka Colesław

image_pdfimage_print

Pyszna, bardzo prosta i bardzo szybka surówka z białej kapusty. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego, do wędlin czy jako dodatek do grilla 🙂 Najlepiej smakuje na 2-3 dzień a stać może w lodówce nawet 10 dni.

Składniki:

  • 500 dag białej kapusty (może być również włoska i pekińska)
  • 1 spora marchewka
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta pieprzu
  • jedna łyżka białego octu winnego (jabłkowy)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Kapustę drobno siekamy, marchewkę ucieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do dużej miski i przygotowujemy sos.

Do miseczki wlewamy mleko, ocet, sok z cytryny i dodajemy majonez, cukier puder, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 

Sos wylewamy na warzywa i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowaną surówkę składamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.