Suszone pomidory

image_pdfimage_print

SKŁADNIKI:

  • pomidory
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE:

Pokroiłam pomidory ze skórka w plasterki tak ok 0.5 cm grubości Ułożyłam na papierze na blaszce. Troszkę posypałam solą.

Piekłam w 100 stopniach z termoobiegiem i miałam uchylone drzwiczki piekarnika. Wtedy lepiej odparowują pomidory. Zaglądałam do nich co 15-20 minut i przewracałam.

W sumie suszyły się ok 2,5 godz.  Te co się ususzyły to wyjmowałam. Przygotowałam do nich zalewę. Wzięłam oliwę z oliwek, łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii i majeranku. Pokroiłam dwa ząbki czosnku. Oliwę z przyprawami podgrzałam, ale nie gotowałam. Na chwilę wrzuciłam pomidory do zalewy. Wyjęłam je i włożyłam do słoiczków.

Zalałam pomidory i zamknęłam.

Suszone pomidory pachną niesamowicie pięknie a smakują jeszcze lepiej 🙂 Idealnie nadają się farszy (faszerowane roladki z piersi kurczaka), do pizzy, sałatek, zapiekanek itp., lub po prostu do zjedzenia bez niczego.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.