- pomidory
- bazylia
- oregano
- tymianek
- majeranek
- czosnek
- sól
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Pokroiłam pomidory ze skórka w plasterki tak ok 0.5 cm grubości Ułożyłam na papierze na blaszce. Troszkę posypałam solą.
Piekłam w 100 stopniach z termoobiegiem i miałam uchylone drzwiczki piekarnika. Wtedy lepiej odparowują pomidory. Zaglądałam do nich co 15-20 minut i przewracałam.
W sumie suszyły się ok 2,5 godz. Te co się ususzyły to wyjmowałam. Przygotowałam do nich zalewę. Wzięłam oliwę z oliwek, łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii i majeranku. Pokroiłam dwa ząbki czosnku. Oliwę z przyprawami podgrzałam, ale nie gotowałam. Na chwilę wrzuciłam pomidory do zalewy. Wyjęłam je i włożyłam do słoiczków.
Zalałam pomidory i zamknęłam.
Suszone pomidory pachną niesamowicie pięknie a smakują jeszcze lepiej 🙂 Idealnie nadają się farszy (faszerowane roladki z piersi kurczaka), do pizzy, sałatek, zapiekanek itp., lub po prostu do zjedzenia bez niczego.
SMACZNEGO 🙂