Szampanki

image_pdfimage_print

Szampanki – przepis na te ciasteczka pochodzi ze skarbnicy po mojej teściowej 🙂 Wspaniałe, kruche ciasteczka z kremem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Proste w przygotowaniu, z jednej porcji sporo ich wychodzi, idealne na różne okazje. Zapraszam po przepis 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250g margaryny zwykłej
  • 300g maki
  • 3 żółtka
  • 1 proszek do pieczenia (ten 16g)

WYKONANIE:

Margarynę siekamy z mąką i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3 mm i wycinamy krążki kieliszkiem (takim o  średnicy ok 2-3cm). Układamy na blachę wyłożoną papierem i wstawimy do piekarnika. Pieczemy w 1800C, funkcja góra/dół na złoty kolor – ok 15min. Upieczone ciasteczka studzimy i lukrujemy.

LUKIER:

  • 2 białka z wyparzonych jajek
  • 200g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16g)

WYKONANIE:

Wymieszać oba cukry i dodać białka. Dokładnie mieszamy. Najlepiej jest to zrobić mikserem. Upieczone ciasteczka maczamy jedną stroną w lukier i odkładamy aż lukier dokładnie nam wyschnie. Możemy przyspieszyć ten proces wstawiając ciasteczka do lekko nagrzanego piekarnika (50oC) z funkcją termoobiegu.

MASA:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła

WYKONANIE:

Jajka z cukrem ubijamy na parze. Do większego garnka lejemy wodę i stawiamy na gazie a do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Stawiamy go na większym garnku. Uważajmy żeby dno nie dotykało wody. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie puszysta, jasnożółta masa. Masło ucieramy mikserem aż zrobi się puszyste i jasne. Do masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną i ubijamy. Gdy masa jest gotowa, smarujemy jedno ciasteczko (stronę bez lukru) i przykrywamy je drugim ciasteczkiem. Brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych.

SMACZNEGO 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.