Szarlotka pod chmurką

image_pdfimage_print

Chyba wszyscy się zgodzą, że szarlotka najlepsza jest jesienią. Nie ważne czy słońce, czy deszcz, szarlotka do popołudniowej kawy pasuje idealnie 🙂 Ja polecam Szarlotkę pod chmurką 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka 450g
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz jabłkowy:

  •  1kg obranych i startych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • jeden cukier waniliowy

Składniki na chmurkę

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (jeśli nie mamy to może być 60g mąki ziemniaczanej i cukier waniliowy)
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojoną margarynę.

Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka.

Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Wrzucamy je na patelnię lub do garnka, dodajemy cynamon, 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zaczynamy smażyć na małym ogniu. Smażymy ok. 20 minut, aż jabłka nam odparują. Jeśli mamy mocno soczyste jabłka, to możemy dosypać kaszę manną lub bułkę tartą (ok. 2 łyżek, wchłoną nadmiar wilgoci).

Jabłka odstawiamy do wystygnięcia.

Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryna i wysypane mąką).

Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 1800C, góra/dół. Gdy spód się podpieka, przygotowujemy chmurkę. Ubijamy białka na sztywno i stopniowo dodajemy cukier.

 

Do ubitej piany dodajemy budynie lub mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym.

Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej o mieszamy.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, składamy naszą szarlotkę. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Na sam koniec na pianę, ucieramy resztę ciasta z zamrażarki.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50min. w 1800C, góra/dół.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.