Szyszki z ryżu preparowanego

image_pdfimage_print

 

Szyszki z ryżu preparowanego – dmuchanego 🙂 smak z dziecięcych lat. Tak niewiele potrzeba żeby wrócić wspomnieniami do tamtych chwil. U wielu z nas szyszki były obowiązkowym „ciastkiem” każdych większych uroczystości rodzinnych. Ja odkąd mam dzieci, robię je w każde święta. Tak jest i teraz. 3 składniki, 30 minut i szyszki gotowe 🙂

Składniki:

  • 200-240 g ryżu preparowanego-dmuchanego (to zależy jak krówkowo lubimy 😉 )
  • 150g masła prawdziwego
  • 500g krówek (zważone bez papierków)

Wykonanie:

Do garnuszka wkładamy masło i trochę pokrojone krówki.

Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu całkowitego roztopienia się króweki połączenia z masłem (nie gotujemy).

Następnie wyłączamy gaz i dodajemy ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szyszki formujemy w wilgotnych dłoniach i układamy na talerz lub wkładamy do papilotek na muffinki (nie będą się sklejać). Czekamy aż dobrze zastygną i jemy 😉

SMACZNEGO 🙂

Uwagi: dłonie moczymy w zimnej wodzie, dzięki czemu ryż nie będzie kleił się nam do nich 🙂