Szyszki ziemniaczane

image_pdfimage_print

Składniki:

  • ziemniaki – 600g
  • mąka – 2,5 szklanki
  • jedno jajko
  • ser żółty – 150 g
  • sól
  • papryka słodka i chili
  • bazylia, oregano
  • bułka tarta

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, gnieciemy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę, posypujemy mąką, robimy gniazdko, dodajemy jajko, utarty na drobnych oczkach żółty ser i zaczynamy wyrabiać jak na kluski śląskie czy kopytka.

W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto dzielę na połowę i do jednej z nich dodaję przyprawy (oregano, bazylię, paprykę słodką lub chili – wg uznania).

Dokładnie wyrabiamy i robimy dwie kule.

Zaczynamy formować szyszki. Odrywamy kawałek ciasta i najpierw robimy kulkę.

Następnie zaczynamy delikatnie spłaszczać jedną stronę i formujmy stożek – szyszkę.

Gotowe szyszki obtaczamy w bułce tartej i odkładamy.

Szyszki możemy również nadziewać żółtym serem. Odrywamy kawałek ciasta i robimy placuszek.

Na środek placuszka dajemy żółty ser.

Zgniatamy brzegi i formujemy szyszkę.

Obtaczamy w bułce tartej i odkładamy. Możemy formować również kulki.

Szyszki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik.

Szyszki świetnie sprawdzają się jako przekąska lub jako dodatek do obiadu zamiast zwykłych tłuczonych ziemniaków, kaszy, ryżu itp. U mnie wersja z kotletami mielonymi i sałatką z pieczarek, cebuli i papryki.

A tak wyglądają z serem 🙂

Szyszki możemy przygotować sobie dzień wcześniej, świetnie przechowują się w lodówce. Można również zrobić je rano i smażyć na wieczór. 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.