Tarta dyniowo-jabłkowa

image_pdfimage_print

Na niedzielę ciasto z dynią w roli głównej 🙂 a do tego jabłka, pomarańcza i kruszonka. Z tego połączenia wyszła pyszna, aromatyczna tarta dyniowo-jabłkowa. Coś niesamowitego… Ją po prostu trzeba zrobić, żeby przekonać się, że faktycznie jest nieziemsko przepyszna 🙂 Zapraszam.

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa dyniowa:

  • 500g pulpy dyniowej
  • 2 kisiele pomarańczowe (lub cytrynowe)
  • sok i otarta skórka z jednej pomarańczy (lub z cytryny)
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa jabłkowa:

  • tu dajemy po prostu dżem jabłkowy lub jabłka rozsmażamy z niewielką ilością cukru

Kruszonka

Wykonanie:

Jeśli nie mamy pulpy dyniowej, to zaczynamy od jej przygotowania. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, wydrążamy środek, układamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1800C przez ok 30-45min, aż dynia zmięknie i łatwo będzie wchodziła w nią wykałaczka. Po upieczeniu dynię oddzielamy od skóry, blendujemy i pulpa gotowa.

Kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę (lub margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach). Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i chowamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką formy do tarty. Nakłuwamy widelcem dno i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10min. w 1800C.

W tym czasie do pulpy dyniowej dodajemy cukier puder, dwa kisiele pomarańczowe (lub cytrynowe) oraz sok i skórkę z pomarańczy (lub cytryny). Dokładnie mieszamy – najlepiej blenderem. Wylewamy masę dyniową na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25min. Po tym czasie na podpieczoną masę dyniową wykładamy dżem jabłkowy lub rozsmażone jabłka. Dokładnie rozsmarowujemy. Wszystko posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min do 30 min, aż kruszonka nam się ładnie zarumieni. Ciągle pieczemy w 1800C funkcja góra/dół. Po upieczeniu tartę zostawiamy formie do ostygnięcia. Ja używam formy ze zdejmowanym rantem.

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.