Tarta szpinakowa z serem feta, kurczakiem i suszonymi pomidorami

image_pdfimage_print

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (ok. 250g)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody

Składniki na farsz:

  • 250g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • pół kostki sera feta
  • pół piersi z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 150ml śmietanki 30%
  • 2 jajka

Sos tzatziki

  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 średni ogórek
  • 5 ząbków czosnku
  • zioła do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy w dłoniach mąkę z masłem. Dodajemy szczyptę soli, jajka i wodę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę (w zależności od tego czy ciasto jest za wilgotne czy suche). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy porwany szpinak (świeży lub rozmrożony). Smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Przeciskamy 4 ząbki czosnku (lub więcej – zależy od upodobań) i doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Można lekko osolić i dodać pieprzu, byle nie za dużo bo feta jest słona.  Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wkładamy do formy i dociskamy brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta. Zrobi się z niego kratkę na górę tarty.  Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min., 180oC, góra/dół. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Na ciasto wykładamy szpinak, podsmażoną pierś z kurczaka, ser feta, suszone pomidory i wszystko zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Z reszty ciasta rozwałkowujemy okrąg i tniemy paski o grubości ok. 1cm. Układamy je na górę ciasta robiąc kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 min, góra/dół, 1800C. 

W tym czasie przygotowujemy sos tzatziki. Obieramy ogórka i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę do jogurtu (ja dodatkowo blenduję), dodajemy ogórka i zioła. Gotową tartę polewamy sosem.

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.