Tarta z budyniem miętowym i z truskawkami

image_pdfimage_print

Cudowne połączenie truskawek i mięty 🙂 takie ciastko aż chce się zrobić i zjeść – orzeźwiające, miętowe, truskawkowe, do kawki idealne. Wykonanie go jest bardzo proste a efekt smakowy zachwycający 🙂 Nie ma co dużo pisać, trzeba robić jak są truskawki i jeść 🙂 Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • mąka pszenna – 200g
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko

WYKONANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem lub ucieramy na tarce na dużych oczkach. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.  W tym czasie możemy podszykować budyń miętowy. A po pół godziny ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wkładamy je do foremki na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 1900C, funkcja góra/dół przez ok 25min (na złoty kolor).

SKŁADNIKI NA BUDYŃ MIĘTOWY:

  • mięta – gałązki i liście ok 100g (10-15 łodyżek)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • truskawki – ok. 400g

WYKONANIE:

Miętę dokładnie myjemy i rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki. Pół litra mleka zagotowujemy i wrzucamy do gorącego mleka posiekaną mięte. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na jakieś 40 min, żeby mleko przesiąkło nam miętą i zrobiło się pistacjowe 😉 . Mleko przelewamy przez gazę do innego garnka i wyciskamy dokładnie miętę. Miętowe mleko ponownie zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się mleka miętowego z cukrem i dokładnie mieszamy aż budyń nam zgęstnieje.  Odstawiamy do przestygnięcia. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w plasterki. Przestudzony, dość jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na nasze kruche ciasto, układamy truskawki, dokładamy liski mięty, wstawiamy do lodówki i czekamy aż nasza miętowa tarta wychłodzi się dobrze. 

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.