Tarta z rabarbarem

image_pdfimage_print

Krucha tarta z rabarbarem 🙂 owoc na czasie i można wykorzystać go na wiele sposobów. Kwaśny rabarbar i słodka beza – idealne połączenie 🙂 Do tego ciastka wykorzystuję składniki ogólnodostępne a samo wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste 🙂 ZAPRASZAM 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 500g rabarbaru (po obcięciu końcówek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

WYKONANIE:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i rozwałkowujemy.  Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie jest to forma do tarty o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem).  Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 190oC funkcja góra/dół.

Gdy spód się podpieka przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w cząstki ok 1cm długości i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Wszystko gotujemy aż rabarbar puści sok i cukier się rozpuści – trwa to ok 10 minut. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczana i dokładnie mieszamy. Powstanie nam kisiel rabarbarowy 😉 oczywiście jak komuś jest za kwaśne to można dosłodzić, ale pamiętajmy, że beza jest słodka i w cieście też jest cukier 🙂

Na podpieczony spód wykładamy nasz kisiel rabarbarowy (ja wykładam na gorący spód gorący rabarbar) i wkładamy do piekarnika na kolejne 15min w 190oC funkcja góra/dół.

Zabieramy się za ubijanie bezy, gdy podpieka się ciasto z rabarbarem – trwa to ok. 7 minut dlatego nie ubijajmy jej od razu.

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze ubijamy. Bezę wykładamy łyżką lub szprycą na rabarbar, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 1500C i pieczemy jeszcze 40min funkcja góra/dół.

Po upieczeniu najlepiej jak ciasto dobrze nam wystygnie, niestety trochę to trwa, ale na zimno smakuje wyśmienicie 🙂 Watro poczekać 🙂 Chociaż na ciepło też jest rewelacyjne, tylko owoce mogą się rozlewać.

SMACZNEGO 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.