Tort orkiszowy

image_pdfimage_print

Ten tort powstał na ślub mojej koleżanki, która choruje na cukrzycę. Chciałam, żeby w tym dniu mogła z czystym sumieniem pochłonąć kawał tortu 🙂

Składniki:

  • 5 jajek
  • 125 g mąki orkiszowej typ 450
  • 115 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy ksylitol i ponownie ubijamy.

Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Po wymieszaniu z żółtkami dodajemy przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką orkiszową. Wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok. 40 min. Podobnie zrobiłam z biszkoptem czekoladowym. Mąkę wymieszałam dodatkowo z 3 łyżeczkami kakao.

Wystudzone biszkopty pokroiłam. Poszczególne placki nasączałam sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą. Do masy ubiłam śmietankę 30% z mascarpone.

Na masę na czekoladowych blatach poukładałam „pijane” wiśnie.

Brzegi tortu obłożyłam masą i przystąpiłam do dekoracji.

Do dekoracji użyłam truskawki oblane czekoladą gorzką 85% i odrobinę białej czekolady oraz winogron. Brzegi obsypałam białymi wiórkami kokosowymi.

Dekoracyjnego akcentu dodały kolorowe kwiatki ze szprycy i perełki.

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.