Zupa cebulowo-pieczarkowa

image_pdfimage_print

To moja pierwsza w życiu zupa cebulowo-pieczarkowa i od razu podbiła moje podniebienie i nie tylko moje. Wspaniale rozgrzewa, jest sycąca, prosta i szybka w przygotowaniu. Może być podawana z grzankami, groszkiem ptysiowym, chlebem razowym, grahamką – co kto woli. Przepis pochodzi oczywiście od wspaniałej Pani Dietetyk Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. Zapraszam i smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g pieczarek
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • por ok. 50g
  • pół selera – korzeń
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do miękkości. Z selera, pora, marchewki, pietruszki i czosnku przygotowujemy wywar, gotując warzywa w ok. litrze wody przez 30 min. Z wywaru wyjmujemy  warzywa i dodajemy podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy mleko zagotowujemy i wszystko miksujemy. Doprawiamy solą i pierzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki lub świeżą bazylią. Podajemy z pieczywem.

SMACZNEGO 🙂