Zupa gulaszowa

image_pdfimage_print

Pożywna, rozgrzewająca zupa gulaszowa sprawdzi się idealnie w chłodne dni. Z powodzeniem może zastąpić drugie danie, ponieważ jest dość treściwa. Składniki przeważnie są w naszej kuchni. Sposobów jej przygotowania jest wiele. Ja zaprezentuję przepis, który nie dość, że jest zdrowy to jeszcze smaczny, pożywny i dość szybki. Dostałam go od mojej dietetyk  Dobry Dietetyk Arleta Mazurek. 

Składniki:

  • jedna cebula
  • czosnek (1-3 ząbki w zależności od upodobań)
  • imbir (ok 2cm, kroimy w plasterki)
  • mięso gulaszowe mielone (wołowe, wieprzowe, mieszane) 150g
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • pieprz czarny
  • papryka ostra mielona
  • sól
  • liść laurowy

Wykonanie:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy mięso.

Chwilę przesmażamy. Następnie przekładamy mięso do garnka pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Na patelnię po mięsie wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.

Dodajemy paprykę w proszku, pokrojoną paprykę, imbir i liść laurowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut.

Warzywa przekładamy do garnka z mięsem i zalewamy wodą tak aby wszystko przykryła. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Wszystko gotujemy aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

SMACZNEGO 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.