Brownie z fasoli z daktylami

Brownie z fasoli – ciastko, które zaskoczy nie jedną osobę 🙂 Jest pyszne, aksamitne, czekoladowe, nie za słodkie, idealne do niedzielnej kawy, na babski wieczór, gdy jesteśmy na diecie ;), dla diabetyków, dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. W ciastku nie ma grama mąki 🙂 słodyczy nadają daktyle i banany. Przepis banalnie prosty, każdy jest w stanie je zrobić – ono po prostu nie ma prawa się nie udać 🙂 Serdecznie zapraszam do wykonania i spróbowania Nie każdy wierzy, że to jest z fasoli ciastko

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (ok. 440g po odsączeniu)
  • 4 jajka
  • 30g prawdziwego kakao (3 łyżki)
  • 2 dojrzałe banany
  • 200g daktyli
  • orzechy włoskie – 2 garści opcjonalnie

WYKONANIE:

Wszystko zaczynamy od włączenia piekarnika i nagrzania go do 1800C. Fasolę należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli daktyle mamy mocno suszone to na 10 min zalewamy je wrzątkiem. Potem odcedzamy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.

Na koniec możemy dodać posiekane orzechy włoskie i mieszamy.

Gotową masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem – moja ma 20/20 cm.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy 50 min. funkcja góra/dół. Po upieczeniu dajemy ciastku chwilę odpocząć żeby dobrze stężało i wyjmujemy dopiero z blaszki.

Wystudzone ciasto możemy polać polewą i udekorować owocami.

POLEWA:

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia a potem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Olej kokosowy, kakao i miód umieszczamy w garnuszku powoli podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przestudzoną polewą polewamy wystudzone ciasto, układamy maliny.

SMACZNEGO 🙂