Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe – bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu 馃檪 Ka偶dy jest w stanie je wykona膰, niezale偶nie od zdolno艣ci kulinarnych.聽 Wspania艂e do kawy i herbaty a robi膮c je z dzie膰mi, zapewniamy im dodatkow膮 atrakcj臋 i nauk臋.聽 W tym przepisie u偶y艂am orzech贸w w艂oskich, ale mo偶na zast膮pi膰 je migda艂ami.

Sk艂adniki:

  • m膮ka pszenna lub orkiszowa – 450g
  • 250g mas艂a聽 (przed robieniem ciasta wyj膮膰 z lod贸wki na godzin臋)
  • 250g cukru
  • jeden cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 130g mielonych orzech贸w w艂oskich

 

Wykonanie:

Mas艂o ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Dodajemy jajko i miksujemy.

Nast臋pnie wsypujemy po艂ow臋 m膮ki i orzech贸w mielonych i miksujemy.

Ciasto przek艂adamy na stolnic臋, dodajemy reszt臋 m膮ki i orzech贸w i wyrabiamy r臋cznie.

Gotowe ciasto dzielimy na trzy cz臋艣ci i rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 0,5mm na stolnicy podsypanej m膮k膮. Wycinamy dowolne kszta艂ty i uk艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem.

Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy 20 min w temp. 1800C, funkcja g贸ra/d贸艂. Gotowe ciasteczka zostawiamy do wystudzenia, aczkolwiek jest to trudne, bo zapach kusi… 馃槈

SMACZNEGO 馃檪

Uwagi: orzechy mo偶emy zmieli膰 w blenderze 馃檪