Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe – bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu 馃檪 Ka偶dy jest w stanie je wykona膰, niezale偶nie od zdolno艣ci kulinarnych.聽 Wspania艂e do kawy i herbaty a robi膮c je z dzie膰mi, zapewniamy im dodatkow膮 atrakcj臋 i nauk臋.聽 W tym przepisie u偶y艂am orzech贸w w艂oskich, ale mo偶na zast膮pi膰 je migda艂ami.
Sk艂adniki:
- m膮ka pszenna lub orkiszowa – 450g
- 250g mas艂a聽 (przed robieniem ciasta wyj膮膰 z lod贸wki na godzin臋)
- 250g cukru
- jeden cukier waniliowy
- 1 jajko
- 130g mielonych orzech贸w w艂oskich
Wykonanie:
Mas艂o ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Dodajemy jajko i miksujemy.
Nast臋pnie wsypujemy po艂ow臋 m膮ki i orzech贸w mielonych i miksujemy.
Ciasto przek艂adamy na stolnic臋, dodajemy reszt臋 m膮ki i orzech贸w i wyrabiamy r臋cznie.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy cz臋艣ci i rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 0,5mm na stolnicy podsypanej m膮k膮. Wycinamy dowolne kszta艂ty i uk艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem.
Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy 20 min w temp. 1800C, funkcja g贸ra/d贸艂. Gotowe ciasteczka zostawiamy do wystudzenia, aczkolwiek jest to trudne, bo zapach kusi… 馃槈
SMACZNEGO 馃檪
Uwagi: orzechy mo偶emy zmieli膰 w blenderze 馃檪