Pieguski
Wakacje, dzieci w domu, czas inaczej leci, leniwiej 馃檪 Po obiedzie co艣 s艂odkiego by si臋 zjad艂o 馃檪 Przedstawiam przepis na domowe pieguski. Bardzo podobne do ciastek z mas艂em orzechowym, ale mniejsze i troch臋 inne proporcje. R贸wnie偶 bardzo proste w wykonaniu i r贸wnie szybko znikaj膮 馃槈 Tu znajdziecie na wersj臋 troszk臋 innych piegusk贸w 馃檪
SK艁ADNIKI:
- 200g mas艂a orzechowego (tego prawdziwego, bez dodatk贸w)
- 150g mas艂a prawdziwego
- 200g cukru trzcinowego (mo偶na u偶y膰 zwyk艂ego lub ksylitolu)
- cukier z wanili膮
- 350g m膮ki
- 2 jajka
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- czekolada, rodzynki
WYKONANIE:
Mas艂o wyjmujemy z lod贸wki na jakie艣 30 min przed przyst膮pieniem do robienia ciastek. Do miski wk艂adamy mas艂o, mas艂o orzechowe, cukier oraz cukier z wanili膮. Wszystko dok艂adnie miksujemy a偶 masa zrobi si臋 ja艣niejsza. Nast臋pnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesian膮 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem. Dok艂adnie mieszamy, dobrze jest ugniata膰 r臋k膮. Dodajemy pokrojon膮 czekolad臋 i rodzynki. Ciasto wyk艂adamy 艂y偶eczk膮 do wydr膮偶ania owoc贸w lub zwyk艂膮 艂y偶eczka, na blach臋 wy艂a偶on膮 papierem do pieczenia. Ja osobi艣cie bior臋 ciasto w d艂o艅 i formuj臋 kuleczki, kt贸re wyk艂adam na blach臋, potem przyciskam d艂oni膮 i robi臋 placuszek. Ciasteczka wk艂adam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piek臋 ok. 15 minut funkcja g贸ra/d贸艂. Po wyj臋ciu ciasteczka twardniej膮.
SMACZNEGO 馃檪