Ciastko z truskawkami i galaretką

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tradycyjnego ciastka z truskawkami, masą budyniową  i galaretką. Ooooo jakie to jest pyszne to nie trzeba chyba nikomu mówić. Bardzo proste w przygotowaniu, masa budyniowa nie zważy nam się, najgorsze jest czekanie… jak zawsze. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 100g masła

WIERZCH:

  • truskawki ok. 400g
  • 2 galaretki
  • 600ml wody

WYKONANIE:

Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie wszystko mieszamy. Masę biszkoptową przelewamy do  wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24-26 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 1900C, funkcja góra dół przez ok. 20 min (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Jeśli biszkopt wydaje nam się za duży to wierzch będziemy mogli ściąć.

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Jeśli mamy duże truskawki to kroimy je na pół.

Masa budyniowa:

0,5 litra mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. Oddzielnie ubijamy dwa jajka z cukrem waniliowym. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jajka z cukrem i mąkami zalewamy 1/3 szklanki zimnego mleka i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do gotującego się mleka z cukrem masłem i dokładnie mieszamy aż budyń nam zgęstnieje.  Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

Ja to ciastko robię w rancie do pieczenia, który owijam folią spożywczą, żeby potem ładnie odeszło od zastygniętej galaretki i masy budyniowej. Zdejmuję rant a potem delikatnie folię spożywczą. Podobnie można zrobić z tortownicą.

Na tacy kładziemy tortownicę lub rant do pieczenia. Wkładamy biszkopt (można nasączyć go sokiem z cytryny rozpuszczonym w wodzie), układamy kilka truskawek i zalewamy je jeszcze gorącym budyniem – jak wystygnie to stężeje i trudno będzie go wygładzić. Układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka nam się wychłodzi i zacznie tężeć, wylewamy ją na truskawki. Wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy 🙂

SMACZNEGO 🙂