Ciasto jogurtowe z porzeczkami
W sezonie owocowym uwielbiam piec ciasta 馃檪 Jak ju偶 narobi臋 sok贸w i mus贸w porzeczkowych, przychodzi pora na ciasto. Oczywi艣cie jak nie mamy porzeczki to mo偶emy wykorzysta膰 truskawki, jagody, bor贸wki… Ja mia艂am porzeczki i聽 z nimi powsta艂o ciasto jogurtowe 馃檪 Zapraszam 馃檪
SK艁ADNIKI:
- 200g m膮ki pszennej
- 150g m膮ki orkiszowej
- 120g cukru
- 2 jajka
- 300ml jogurtu naturalnego
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- 300g porzeczki (lub innych owoc贸w)
WYKONANIE:
Owoce p艂uczemy i osuszamy. M膮ki, cukier, sod臋 i proszek do pieczenia mieszamy w misce. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z jogurtem, dodajemy suche sk艂adniki i miksujemy, a偶 wszystko si臋 po艂膮czy. Wylewamy mas臋 do wysmarowanej mas艂em i wysypane m膮k膮 tortownicy (ok. 23cm 艣rednicy). Na wierzch wyk艂adamy lekko opr贸szone m膮k膮 owoce. Pieczemy w 1800C przez ok 45 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO 馃檪