Drożdżówki z jagodami

Domowe drożdżówczeki są najlepsze, świadczy o tym prędkość z jaką znikają. Sięgają po nie dzieci i dorośli tak samo chętnie 🙂

Składniki:

  • mąka 1kg
  • cukier 150g
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • mleko 400ml (ciepłe)
  • kostka drożdży (100g)
  • 150g roztopionej margaryny
  • jagody (świeże lub ze słoiczka)

Wykonanie:

Ciasto zaczynamy od wykonania zaczynu. Rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.

W tym czasie rozbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy i mieszamy trzepaczką.

Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz jajka z cukrem.

Zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopioną margarynę i dalej wyrabiamy.

Ciasto powinno samo zacząć odchodzić nam od dłoni i miska powinna zrobić się czysta. W razie potrzeby możemy dosypać troszkę mąki, żeby oczyścić dłonie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min.

Gdy ciasto nam wyrośnie zabieramy się za robienie drożdżówek. Odrywamy kulkę i formujemy placuszek. Nakładamy jagody i zaklejamy, robimy kulkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Następnie smarujemy jajkiem. Przygotowane drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180oC przez 30 min.

Smacznego 🙂