Gofry na wodzie gazowanej

Spośród kilku rodzajów gofrów jakie robię uważam, że te na wodzie gazowanej są najlepsze 🙂 Wychodzą złociste i chrupiące, tylko musimy pamiętać, żeby nie składać ich jeden na drugi w stosik po wyjęciu z gofrownicy, tylko dać im chwilę przestygnąć na kratce lub oprzeć o coś.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej lub mocno gazowanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru

WYKONANIE:

Do miski wsypuję suche składniki i mieszam. Żółtka oddzielam od białek i ubijam białka w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę. Do suchych składników daję wodę gazowaną oraz żółtka i wszystko ze sobą miksuję. Następnie wlewam olej i miksuję na najniższych obrotach aż masa będzie gładka. Na koniec przekładam ubitą pianę i mieszam delikatnie przy pomocy trzepaczki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta na kratkę. Pieczemy tak jak mamy w instrukcji gofrownicy. Dekorujemy wg uznania i zajadamy.

SMACZNEGO 🙂