1

Pączki z paskiem

Pączki, ohhhh jak ja je uwielbiam i to nie tylko w tłusty czwartek. Te są niesamowicie proste w wykonaniu, zawsze wychodzą i szybko znikają 🙂

SKŁADNIKI:

  • Mąka pszenna 750 g
  • Ciepłe mleko ok. 370 ml
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • Świeże drożdże 30 g
  • 75g roztopionego masła
  • 1 litr oleju do smażenia
  • marmolada lub budyń do nadziewania
  • szklanka do wycinania pączków
  • worek i długa końcówka do nadziewania pączków (lub pół odciętej strzykawki 😉 )

WYKONANIE:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżką cukru. Dodajemy pół szklanki podgrzanego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru roztrzepujemy z żółtkami. Gdy drożdże nam urosną wlewamy je do mąki i dodajemy żółtka z cukrem i resztę mleka. Zaczynamy wyrabiać. Pod koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ładne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu przegniatamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość około 7mm i wycinamy okręgi, które układamy na tacy wyścielonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.

Odstawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wyrośnięte pączki smażymy  na złoty kolor z dwóch stron. Dość szybko to idzie 🙂 W pączkach wychodzi piękny jasny okrąg – jak w tych sklepowych.

I teraz najlepsze bo nadziewanie. Podzielę się swoim sposobem. Posiałam tylkę z długą końcówką do nadziewania a jak wiadomo „potrzeba matką wynalazków”. Wzięłam strzykawkę po syropie dzieci i przecięłam ją na pół. Użyłam końcówkę z szerokim rantem. Włożyłam ją do worka cukierniczego, napełniłam go marmoladą i nadziewałam pączki. Tak to wygląda 😉 😀

Pączki nadziewam również budyniem tylko wtedy budyń robię gęściejszy. Gotuję go na 400 ml mleka 🙂 Na koniec gotowe pączki posypuję cukrem pudrem i zajadamy 🙂

SMACZNEGO 🙂