Chleb pszenno-orkiszowy

Od dłuższego czasu piekę chlebek sama i tym razem powstał chleb pszenno-orkiszowy. Trudno mi powiedzieć, który smakuje mi najlepiej 🙂 Zapraszam do pieczenia chlebów w domu i rozsmakowania się w nich.

SKŁADNIKI:

  • 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej
  • 400ml wody
  • 35g drożdży świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • ulubione ziarna

WYKONANIE:

Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soli oraz ziarna. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy lekko wodę i dodajemy drożdże oraz cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15-20 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Na koniec dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na stolnicy ok 10min. W razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min. Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Dzielimy je na pół i przekładamy do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub formujemy ręcznie dwa bochenki chleba. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę funkcja góra/dół 1900 – 2000C. Po upieczeniu wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć pod ściereczką.

A co zrobić żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca? Ja sobie opracowałam prostą metodę. Daję 100 ml zimnej wody i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zagotowuję do konsystencji kisielu. Smaruję nim chleb po uformowaniu chleba i posypuję ziarnami, odstawiam do wyrośnięcia. Po około 30 minutach pieczenia ponownie smaruję chleb „kisielem” i na 10 minut przed wyjęciem też można posmarować.

 

SMACZNEGO 🙂

http://www.pyszotki.pl