Sos słodko-kwaśny

Sezon na przetwory u mnie ciągle trwa i jakoś końca nie widzę 🤣 😃 😄, ale to nie szkodzi, bo w zimie będę miała pełną spiżarkę i będę się rozkoszować smakami pozamykanymi w słoiki. Teraz powstał wspaniały sos słodko – kwaśny a nawet pikantny – zależy jak dosmaczymy – ja mam wersję ostrzejszą i łagodniejszą. Na ten sos mówię domowy „Uncle ben’s” – chociaż przyznam szczerze, że nigdy go nie jadłam 🙂 Ten sos to świetna alternatywa na szybki obiad. Gotuję ryż, podsmażam mięso, do mięsa wlewam sos, podgrzewam, polewam ryż i gotowe wspaniałe danie. Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3kg pomidorów
  • 1kg papryki
  • 1kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki soli
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżki chili (im więcej tym ostrzej)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (nie czubate i nie płaskie – średni kopczyk)

WYKONANIE:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane pomidory i cebulę wrzucamy do dużego garnka, wsypujemy 2 łyżki soli i gotujemy godzinę (od momentu zagotowania) od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory z cebulą nam się gotują szykujemy paprykę – myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa odsączamy z soku i kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Do pomidorów i cebuli dodajemy przyprawy, ocet, musztardę, cukier, ananasa, paprykę, kukurydzę i czosnek. Wszystko zagotowujemy i gotujemy 40 min. Do soku z ananasa wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy. Wlewamy do sosu, mieszamy i gotujemy ok 10min ciągle mieszając. Tak przygotowany sos składamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy denkiem do góry do całkowitego wystygnięcia.

U mnie propozycja podania z ryżem i mięsem. Ryż gotujemy wg przepisu w lekko osolonej wodzie. Mięso podsmażam bez żadnego przyprawiania bo sos jest doprawiony. Do usmażonego mięsa wlewam sos, chwilę gotuję i wykładam na ugotowany ryż. Danie palce lizać. Można robić również w wersji bez mięsa.

 

SMACZNEGO 🙂