Kruche ciastko z borówkami

Kruche ciastko z borówkami wyszło przy okazji robienia tortu 😀 Z kremu zostały żółtka to zagniotłam kruche ciasto i połączyłam je z borówkami. Wyszło przepyszne ciastko, które podbiło niejedno podniebienie 🙂 Zapraszam 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • mąka 450g
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na wkład borówkowy:

  •  borówki ok. 1 litra
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz pokrojoną margarynę lub masło. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Chowamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy borówki. Wkładamy je do pojemnika i posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy, żeby nie poprzekłuwać owoców.  Większą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na dużych oczkach tarki. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm dno wyłożone papierem a boki posmarowane margaryna i wysypane mąką). Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 20 min w 1800C, góra/dół. Na podpieczony spód wykładamy borówki a na nie ucieramy resztę ciasta z zamrażarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40min. w 1800C, góra/dół.

Smacznego 🙂