Muffinki miodowe
Zachciało mi się coś słodkiego do niedzielnej herbatki 🙂 Coś co zrobi się szybko i będzie smakowało wszystkim. Szybki przegląd składników podsuną mi pomysł, żebym wypróbowała zrobić muffinki z miodem 🙂 taki mały eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę 🙂 Stosując podstawowe składniki na muffinki, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam miodu. Wyszło smakowicie, muffinki znikają w tempie zatrważająco szybkim 😆 Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier z wanilią
- 2 jajka
- 100 g miodu
- 250ml mleka
- 50g masła
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia i mieszamy. W drugim garnuszku podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim miód i masło. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie do mleka z miodem i masłem wbijamy dwa jajka i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy do suchych składników i mieszamy. Masę przekładamy formy do muffinek z papilotkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 1800C ok. 25 minut – do suchego patyczka.
SMACZNEGO 🙂
Uwagi: masę możemy podzielić na dwie porcje i piec oddzielnie. Nic się z ciastem nie dzieje. Muffinki z drugiego pieczenia wychodzą gładsze 🙂