Sos słodko-kwaśny
Sezon na przetwory u mnie ciągle trwa i jakoś końca nie widzę 🤣 😃 😄, ale to nie szkodzi, bo w zimie będę miała pełną spiżarkę i będę się rozkoszować smakami pozamykanymi w słoiki. Teraz powstał wspaniały sos słodko – kwaśny a nawet pikantny – zależy jak dosmaczymy – ja mam wersję ostrzejszą i łagodniejszą. Na ten sos mówię domowy „Uncle ben’s” – chociaż przyznam szczerze, że nigdy go nie jadłam 🙂 Ten sos to świetna alternatywa na szybki obiad. Gotuję ryż, podsmażam mięso, do mięsa wlewam sos, podgrzewam, polewam ryż i gotowe wspaniałe danie. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- 3kg pomidorów
- 1kg papryki
- 1kg cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżki soli
- 5-7 ząbków czosnku
- 1/2 łyżki chili (im więcej tym ostrzej)
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (nie czubate i nie płaskie – średni kopczyk)
WYKONANIE:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane pomidory i cebulę wrzucamy do dużego garnka, wsypujemy 2 łyżki soli i gotujemy godzinę (od momentu zagotowania) od czasu do czasu mieszając. Gdy pomidory z cebulą nam się gotują szykujemy paprykę – myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa odsączamy z soku i kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Do pomidorów i cebuli dodajemy przyprawy, ocet, musztardę, cukier, ananasa, paprykę, kukurydzę i czosnek. Wszystko zagotowujemy i gotujemy 40 min. Do soku z ananasa wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy. Wlewamy do sosu, mieszamy i gotujemy ok 10min ciągle mieszając. Tak przygotowany sos składamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy denkiem do góry do całkowitego wystygnięcia.
U mnie propozycja podania z ryżem i mięsem. Ryż gotujemy wg przepisu w lekko osolonej wodzie. Mięso podsmażam bez żadnego przyprawiania bo sos jest doprawiony. Do usmażonego mięsa wlewam sos, chwilę gotuję i wykładam na ugotowany ryż. Danie palce lizać. Można robić również w wersji bez mięsa.
SMACZNEGO 🙂