Ogórki małosolne
Każdy ma swój przepis na ogórki kiszone, konserwowe, małosolne. Ja podzielę się swoimi przepisami. Te ogórki małosolne robione są u mnie odkąd pamiętam (a trochę już żyję 😉 ) Są chrupiące, słodko-słone, dla mnie lepszych nie ma. Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI:
- ogórki – ile słoik pomieści
- koper – kilka koszyczków
- czosnek – 3 -4 główki
- liście chrzanu – 3-4
- piętka czerstwego chleba
Zalewa:
Zalewę przygotowujemy w proporcji 1 łyżka soli, 1łyżka cukru na litr wody.
WYKONANIE:
Na duży słój ok. 4-5 litrów.
Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Na dno słoja wkładamy piętkę czerstwego chleba owiniętą w liść chrzanu. Wkładamy przeciętą główkę czosnku, liść chrzanu i koper. Układamy ogórki. Na górę wkładamy pozostały czosnek, koper i chrzan. Wszystko zalewamy zalewą. Zalewy przygotowujemy tyle, żeby zakryła ogórki ( w proporcji 1łyżka soli, 1 łyżka cukru na litr wody). Ogórki odstawiamy w ciemne miejsce na dwa dni (ja pod stołem stawiam).
SMACZNEGO 🙂