Sok truskawkowy
Składniki:
- truskawki ok. 2kg
- cukier 75 dag
Wykonanie:
Ten sok robię od lat niezmienną metodą – metodą zasypywania. Na jedną porcję zużywam ok 2kg truskawek i 0,75dag cukru (w zależności od słodkości truskawki, czasem cukru trzeba dodać więcej, ale o tym w dalszej części przepisu. Truskawki należy umyć i odszypułkować.
Jeśli truskawki są duże to kroimy je na pół i wrzucamy do dużego słoja co jakiś czas przesypując je cukrem. Wychodzą nam warstwy.
Na zdjęciu są truskawki świeżo zasypane i truskawki na drugi dzień. Tak przygotowany słój odstawiam na dwie doby.
Po tym czasie truskawki przelewam do garnka.
Zagotowuję i wypłukuję resztki cukru ze słoja (nalewam trochę gorącego soku). Truskawki odcedzam na durszlaku przez gazę i odciskam sok.
Teraz przychodzi pora degustacji. Nalewam soku do szklanki zalewam wodą i próbuję. W razie potrzeby dosładzam. Sok zagotowuję i zlewam do wyparzonych słoiczków.
SMACZNEGO 🙂