Konfitury, przetwory

Sok truskawkowy

image_pdfimage_print

Składniki:

  • truskawki ok. 2kg
  • cukier 75 dag

Wykonanie:

Ten sok robię od lat niezmienną metodą – metodą zasypywania. Na jedną porcję zużywam ok 2kg truskawek i 0,75dag cukru (w zależności od słodkości truskawki, czasem cukru trzeba dodać więcej, ale o tym w dalszej części przepisu. Truskawki należy umyć i odszypułkować.

Jeśli truskawki są duże to kroimy je na pół i wrzucamy do dużego słoja co jakiś czas przesypując je cukrem. Wychodzą nam warstwy.

Na zdjęciu są truskawki świeżo zasypane i truskawki na drugi dzień. Tak przygotowany słój odstawiam na dwie doby.

Po tym czasie truskawki przelewam do garnka.

Zagotowuję i wypłukuję resztki cukru ze słoja (nalewam trochę gorącego soku). Truskawki odcedzam na durszlaku przez gazę i odciskam sok.

Teraz przychodzi pora degustacji. Nalewam soku do szklanki zalewam wodą i próbuję. W razie potrzeby dosładzam. Sok zagotowuję i zlewam do wyparzonych słoiczków.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *