Leczo
Leczo jest potrawą, z którą można kombinować na różne sposoby(np. leczo z kiełbasą, leczo z cukinią) Podstawowe składniki lecza to pomidory i papryka. Ja osobiście lubię pomodzić i pododawać co nieco. Tu jednak przedstawię tradycyjne leczo, tak jak robię do słoików na zimę.
Składniki:
- 2,5 kg papryki pokrojonej w paski
- 2 kg pokrojonych pomidorów
- 25 dag ostrej papryki
- sól
Wykonanie:
Paprykę myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w szersze paski. Pomidory myjemy i kroimy. Paprykę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej, smalec) i dusimy ok. 15 min.
Następnie dodajemy pomidory i znowu dusimy ok. 15 min.
Na koniec doprawiamy solą. Tak przygotowane leczo składamy do wyparzonych słoików i zamykamy.
Smacznego 🙂