Konfitury, przetwory,  Smaczne dania

Leczo

image_pdfimage_print

Leczo jest potrawą, z którą można kombinować na różne sposoby(np. leczo z kiełbasą, leczo z cukinią) Podstawowe składniki lecza to pomidory i papryka. Ja osobiście lubię pomodzić i pododawać co nieco. Tu jednak przedstawię tradycyjne leczo, tak jak robię do słoików na zimę.

Składniki:

  • 2,5 kg papryki pokrojonej w paski
  • 2 kg pokrojonych pomidorów
  • 25 dag ostrej papryki
  • sól

Wykonanie:

Paprykę myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w szersze paski. Pomidory myjemy i kroimy. Paprykę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej, smalec) i dusimy ok. 15 min.

Następnie dodajemy pomidory i znowu dusimy ok. 15 min.

Na koniec doprawiamy solą. Tak przygotowane leczo składamy do wyparzonych słoików i zamykamy.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *